Reklam Köşesi
MİSAFİR BAKKAL OLMAZ

Gaziantep Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Vakkas Katırlı, Suriyeli vatandaşları kentte misafir etmekten rahatsız olmadıklarını ancak, ticari işletme açan Suriyelilerin haksız rekabet oluşturduğunu belirterek, ``Misafirin başımızın üzerinde yeri var. Ama misafir bakkallık olmaz`` dedi. Oda olarak hijyen eğitimlerini sürdürdüklerine de değinen Katırcı, şimdiye kadar 650 üyenin eğitim aldığını ve yıl içinde 140 yeni oda kaydı yaptıklarını ifade etti.
Gaziantep`te gündemden düşmeyen Suriyeli sığınmacılar sorununa Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Vakkas Katırlı, farklı bir boyut getirdi. Savaştan kaçan bir topluluğa yardımcı olmak gerektiğine değinen Katırcı, ``Bunu yaparken mevcut vatandaşlarımızın yaşam dengesini bozmamalıyız`` dedi. Katırlı, Suriyelilerin geçimini kazanmak için ticaret yapmaya başladığına da işaret ederek, Suriyeli korsan bakkalların geçici denetimlerle kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
700- 800`E YAKIN SURİYELİ KORSAN ESNAF VAR
Gaziantep`te Suriyeliler tarafından işletilen yaklaşık 700-800 civarında bakkal ve ve benzeri küçük işletme olduğuna dikkat çeken Katırlı, ``Bu işletmelerin çoğunluğu bakkal ve büfe gibi çalışıyor. Bizim kendi esnafımız vergi veriyor. Ama bu korsan çalışan işletmeler denetimlerden uzak. Ne sattıklarını ve bu malları nereden temin ettiklerini kimse bilmiyor. Ortaya haksız rekabet çıkıyor. Bizim esnafımız zaten zor koşullarda yaşam mücadelsei veriyor`` dedi.
GEÇİCİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI
Katırlı, korsan olarak faaliyet gösteren Suriyeli esnafa geçici bazı yaptırımlar uygulanması gerektiği önerisinde bulunarak, ``Biz savaştan kaçan bu insanların gelmesinden rahatsız değiliz. Devletimiz ve hükmetimiz böyle uygun gördü ve bizlerde saygı duyuyoruz. Ancak kendi insanlarımızın yaşamsal alanında yaşanan sıkıntılarda göz ardı edilmemeli. Suriyeli vatandaşların işletmelerine hijyen denetimleri yapılmalı. Geçici vergi uygulanmalı. Belediyelerden geçici ruhsat verilmeli. Geçici tekel ruhsatı temin edilmeli. Bu konuda ciddi bir başı boşluk var` diye konuştu.

AÇILAN BAKKAL SAYISI ARTIYOR
Oda olarak yaptıkları çalışmalara da değinen Katırlı, kapatılan bakkaldan çok açılan bakkal sayısını daha fazla olduğunu belirterek şunları söyledi: ``Gelişen teknoloji bakkalığı elbette sekteye uğrattı. Ancak yinede mahallelerde bakkalda alış-veriş yapma kültürü azalsada devam ediyor. 2014 yılında 100 bakkal terk verirken, 140 yeni bakkal odamıza başvuru yaptı ve faaliyete başladılar. Yani terk veren işletmelerin yanı sıra, yeni açılan işletmelerdeki artış dikkat çekiyor.``
650 ÜYE HİJYEN EĞİTİMİ ALDI
Katırlı, oda olarak büyük önem verdikleri hijyen eğitimlerinin devam ettiklerini de hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: ``10 Mayıs`ts başlatmış olduğumuz hijyen eğitim kursundan 650 üyemiz eğitim aldı. Kursumuzu devam ediyor ve bu sayının 2 bini bulmasını bekliyoruz. Gıda sektörüyle uğraşan tüm işletmelerin hijyen konusunda titiz davranması gerekiyor. Bu nedenle kursumuzun çok verimli geçtiğini söylemek mümkün. Çünkü toplum sağlığı herşeyden önemlidir`` dedi.
Katırlı, bakkallığın yeniden canlanması ve gelişen çağa uygun koşullarda faaliyet göstermesi için yeni arayışlar içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi. Aydın AKYÜREK

Bu Haber 3201 Defa Okundu.

Ekli Resimler

Giriş